Categorieën
SEO

Hoog scoren in Google in 2021

Het belang van UX voor SEO

Het is een algemene misvatting dat Search Engine Optimization (SEO) enkel betrekking heeft op het bouwen van links en het opnemen van zo veel mogelijk zoekwoorden in je website. Hoewel deze factoren zeker belangrijk zijn, nemen zoekmachines nog veel meer in overweging bij het rangschikken van websites. De algemene gebruikerservaring (UX) is  een aspect dat aan belang wint om goed te scoren in de zoekresultaten van Google. 

Niet inhoudelijke factoren als snelheid van laden, veiligheid en hoe goed je site werkt op mobiele toestellen worden al langer in het oog gehouden door Google. Maar nu gaan ze dus nog een hele stap verder: Google zal door de introductie van Core Web Vitals nog kwalitatiever beginnen met en scoren op basis van zaken als snelheid, hoe responsief de site is en hoe visueel stabiel de site en zijn navigatie-elementen zijn. Al deze elementen samen moeten Google en andere zoekmachines helpen te bepalen welke positie zij jouw website geven. Lees verder om meer te weten te komen over welke rol UX speelt in zoekmachineoptimalisatie.

Beeld uit: Evaluating page experience for a better web

Waarom is UX zo belangrijk voor SEO?

Zoekmachinegigant Google is in de loop der jaren aanzienlijk gegroeid en werkt voortdurend aan aanpassingen van haar algoritmes om gebruikers de best mogelijke resultaten te geven. Elke update die Google heeft doorgevoerd is gefocust geweest op meer gebruiksgerichte (user centered) en gebruiksvriendelijke (user friendly) resultaten. Simpelweg omdat Googles succes afhangt van hoe gelukkig hun gebruikers worden van de resultaten die zijn hen voorschotelen.

Een slimme en goede combinatie van klassieke search engine optimization en het verbeteren van de gebruikerservaring zal van nu dus de meeste impact hebben op jouw zoekmachine ranking. Veel klassieke delen van SEO hielden sowieso al verband met UX, zoals een sterke technische opbouw, kwaliteitsvolle inhoud, relevante backlinks en een heldere structuur. Kortom: de wisselwerking tussen UX en SEO is alleen maar belangrijker geworden voor een goede ranking in 2021.

Focus op de ervaring of user experience

Wat begon met het volstoppen van websites met keywords om betere resultaten te halen in Google, is in 20 jaar getransformeerd naar het belonen van ‘goede’ sites en het afstraffen van ‘slechte sites’. In mei 2020 kondigde Google aan dat de page experience of de ervaring die een pagina levert aan zijn bezoeker voor een groot deel zou gaan bijdragen aan de ranking in de zoekresultaten op zowel mobiele toestellen als desktop apparaten. De ervaring die een gebruiker heeft bij jouw website, wordt door Google gemeten door ‘Page Experience Signals’. 

Deze signalen focussen zich voornamelijk op de interactie tussen de gebruiker en jouw website. Factoren zoals mobile friendliness (hoe goed de site op mobiele toestellen), het opmerken van intrusieve pop-ups of lay-overs en knoppen en navigaties die verspringen of verplaatsen bij het laden worden allemaal meegenomen in deze page experience scoring. Websites die hiervoor optimaliseren, zijn gewoon een prettigere plek voor gebruikers.

Een excellente pagina-ervaring stelt gebruikers in staat om meer gedaan te krijgen en meer betrokken te zijn. Maar een slechte pagina-ervaring kan een belemmering vormen voor het vinden van waardevolle informatie. Door pagina-ervaring toe te voegen aan de punten die Google in overweging neemt bij het rangschikken van zoekresultaten, zullen gebruikers van Google makkelijker toegang krijgen tot de informatie die zij daadwerkelijk zoeken.

Het is voor bedrijven dus van groot belang dat zij hier rekening mee houden tijdens het (laten) ontwikkelen en updaten van hun webpagina’s. Wees niet bang om te vragen naar de ervaringen van gebruikers, zowel buiten als binnen jouw onderneming. Mensen waarderen het wanneer hun mening wordt gevraagd en merken dat deze er daadwerkelijk toe doet. Speel hierop in om jouw website te optimaliseren en zo een betere ranking op Google te realiseren. Want wie wordt er eigenlijk gelukkig van traag ladende websites met vervelende pop-ups en informatie die je eigenlijk niet zocht?

Tot Slot

Zoals je hebt kunnen lezen gaat SEO niet langer om zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst verwerken. De nieuwe manier van optimaliseren voor zoekmachines is evengoed gefocust op de gebruikerservaring (UX). Factoren als pagina-ervaring, snelheid van laden en de gemakkelijkheid van navigeren worden vandaag belangrijker, al begint alles met steengoede en relevante content

Emily Sumarah van Foundation Inc. schrijft in haar artikel over dit onderwerp: “Start by optimizing for humans, then optimize for search engines, not the other way around”. En wij kunnen niet anders dan haar gelijk geven. Focus eerst op wat jouw aanpassingen voor huidige klanten en gebruikers kunnen betekenen en kijk dan pas naar de zoekmachine factoren zoals zoekwoorden. Eerst optimaliseren voor mensen, dan pas voor Google.